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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
28/06/2018 |
Tipo de producción científica : |
Documentos |
Autor : |
ROMAN, L.; BANCHERO, G.; MORALES-PIÑEYRUA, J.; ACOSTA, Y.; MENDOZA, A.; PLA, M.; RAGGIO, V.; MEDINA, G.; WALLER, A.; LA MANNA, A. |
Afiliación : |
LORENA CAROLINA ROMAN GAY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEORGGET ELIZABETH BANCHERO HUNZIKER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JESSICA TATIANA MORALES PIÑEYRUA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; YAMANDU MARTIN ACOSTA AZPIROZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO FRANCISCO MENDOZA AGUIAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCELO PLA TEJERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VANESSA RAGGIO, Estudiantes de Facultad Veterinaria, Montevideo, Uruguay.; GABRIELA MEDINA, Estudiantes de Facultad Veterinaria, Montevideo, Uruguay.; ALICIA WALLER, Estudiantes de Facultad de Agronomía, Montevideo, Uruguay.; ALEJANDRO FRANCISCO LA MANNA ALONSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Efecto del acceso a sombra artificial durante el período seco en vacas lecheras Holando. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
In: Día de Campo Manejo de Estrés Térmico en Ganado Lechero. La Estanzuela: INIA, 2014. |
Páginas : |
p. 19-22. |
Serie : |
(Serie Actividades de Difusión; 728). |
ISSN : |
1688-9258 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Introducción:
Es bien conocido que un manejo adecuado del período seco es importante para lograr una buena producción de leche en la siguiente lactancia y que la ausencia de período seco está asociada a mermas en la producción de leche (Smith et al., 1966; Swanson, 1965). En nuestro país, los animales se encuentran en contacto directo con el medio, y gran parte del rodeo lechero nacional tiene su período seco durante los meses de verano lo cual podría predisponerlos a estrés por calor. El estrés calórico en el período seco, afectaría el consumo de MS preparto (Adin et al., 2009; do Amaral et al., 2009) aunque no se ha evidenciado que afecte ni el peso vivo ni la condición corporal alcanzados por los animales (Collier et al., 1982; Wolfenson et al., 1988; Avendaño-Reyes et al., 2006). Sin embargo, se han registrado menores pesos de los terneros al nacimiento (Collier et al., 1982; Wolfenson et al., 1988; Tao et al., 2006; Adin et al., 2009; do Amaral et al., 2009) y cambios en la composición del calostro (menor concentración de inmunoglobulinas (IgG y IgA), grasa, proteína) (Nardone et al., 1997). Además se ve repercutida la producción de leche de la lactancia posterior (Tao et al., 2006; Urdaz et al., 2006; Wolfenson et al., 1988; Avendaño-Reyes et al., 2006; Avendaño Reyes et al., 2007; Adin et al., 2009; do Amaral et al., 2009) y la composición y producción de sólidos en leche (Avendaño-Reyes et al., 2006; Tao et al., 2006; Avendaño reyes et al., 2007; Adin et al., 2009). Tanto a nivel nacional como regional los trabajos que estudian el efecto adverso de estés por calor durante este período son nulos y escasos respectivamente, lo que amerita un estudio en nuestras condiciones climáticas que podrían clasificarse como condiciones diferentes de donde proviene la mayor información. La hipótesis sobre la que trabajamos es que el estrés por calor en el período seco afectaría negativamente el desarrollo del feto, la composición del calostro y el desempeño productivo en la lactancia posterior. El objetivo de trabajo es evaluar el efecto del acceso a sombra artificial durante el período seco sobre el desarrollo del feto, la composición del calostro, y el desempeño productivo de la lactancia posterior de animales Hostein. MenosIntroducción:
Es bien conocido que un manejo adecuado del período seco es importante para lograr una buena producción de leche en la siguiente lactancia y que la ausencia de período seco está asociada a mermas en la producción de leche (Smith et al., 1966; Swanson, 1965). En nuestro país, los animales se encuentran en contacto directo con el medio, y gran parte del rodeo lechero nacional tiene su período seco durante los meses de verano lo cual podría predisponerlos a estrés por calor. El estrés calórico en el período seco, afectaría el consumo de MS preparto (Adin et al., 2009; do Amaral et al., 2009) aunque no se ha evidenciado que afecte ni el peso vivo ni la condición corporal alcanzados por los animales (Collier et al., 1982; Wolfenson et al., 1988; Avendaño-Reyes et al., 2006). Sin embargo, se han registrado menores pesos de los terneros al nacimiento (Collier et al., 1982; Wolfenson et al., 1988; Tao et al., 2006; Adin et al., 2009; do Amaral et al., 2009) y cambios en la composición del calostro (menor concentración de inmunoglobulinas (IgG y IgA), grasa, proteína) (Nardone et al., 1997). Además se ve repercutida la producción de leche de la lactancia posterior (Tao et al., 2006; Urdaz et al., 2006; Wolfenson et al., 1988; Avendaño-Reyes et al., 2006; Avendaño Reyes et al., 2007; Adin et al., 2009; do Amaral et al., 2009) y la composición y producción de sólidos en leche (Avendaño-Reyes et al., 2006; Tao et al., 2006; Avendaño reyes et al., 2007; Adin et al.... Presentar Todo |
Thesagro : |
PRODUCCION LECHERA; VACAS LECHERAS. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/10546/1/sad-728.p.19-22-Roman-et-al.pdf
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Marc : |
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INIA La Estanzuela (LE) |
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
07/06/2019 |
Actualizado : |
07/06/2019 |
Tipo de producción científica : |
Poster |
Autor : |
GARMENDIA, G.; PATTARINO. L.; NEGRIN, C.; MARTÍNEZ-SILVEIRA, A.; PEREYRA, S.; VERO, S.; WARD, T.J |
Afiliación : |
GABRIELA GARMENDIA, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; LUCIA PATTARINO, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; CAMILA NEGRIN TORRES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADALGISA MARTÍNEZ SILVEIRA, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; SILVIA ANTONIA PEREYRA CORREA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVANA VERO, Universidad de la República, Facultad de Química, Montevideo, Uruguay.; TODD J. WARD, United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Peoria, IL, USA. |
Título : |
Species composition, toxigenic potential and aggressiveness of Fusarium isolates causing Head Blight of barley in Uruguay.[Poster]. |
Fecha de publicación : |
2018 |
Fuente / Imprenta : |
In: Proceedings of the Fusarium head blight Forum, December 2-4, 2018, Regency St. Louis at the Arch St. Louis, Missouri, USA. |
Páginas : |
p. 84. |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
ABSTRACT:Fusarium Head Blight (FHB) represents one of the major constraints for barley production in Uruguay and significantly decreases grain yield and quality. FHB is also a major food safety concern because causal agents contaminate grains with trichothecenes and other mycotoxins. DNA sequence-based analyses and in-vitro toxin assessments were used to characterize species and trichothecene chemotype composition of FHB pathogens on barley grains in Uruguay. Fusarium graminearum was the dominant species (89.7%), and three other members of the F. graminearum species complex (FGSC) were identified
as FHB pathogens of barley in Uruguay for the first time. Other minor FHB species included F. poae,F. avenaceum, F. pseudograminearum and an unnamed species of the F. incarnatum-equiseti species complex (FIESC). Most isolates (89.7%) had the 15-acetyldeoxynivalenol (15-ADON) trichothecene
type. Yet, results from this study expanded the known area of occurrence within Uruguay for the nivalenol (NIV) toxin type, which was observed among isolates from three species of the FGSC, F. pseudograminearum, and F. poae. Isolates with the 3-acetyldeoxynivalenol (3-ADON) or NX-2 toxin types were not observed, although a previously published multilocus genotyping assay was updated to identify NX-2 strains. Analyses of population structure and comparisons with FHB isolates from wheat in Uruguay indicated that F. graminearum constitutes a single genetic population with no evidence of population differentiation related to the sampled hosts. Inter and intraspecific differences were observed in aggressiveness toward four barley genotypes with different levels of resistance to FHB, and in general nivalenol producers were the least aggressive isolates. Sensitivity to metconazole was approximately
10 times higher than the one detected for tebuconazole. This is the first report regarding tebuconazole
and metconazole sensitivity for Fusarium species causing FHB in barley in Uruguay and establishes
an important starting point for monitoring temporal or spatial changes in FGSC sensitivity, which is
critical to define FHB management practices. MenosABSTRACT:Fusarium Head Blight (FHB) represents one of the major constraints for barley production in Uruguay and significantly decreases grain yield and quality. FHB is also a major food safety concern because causal agents contaminate grains with trichothecenes and other mycotoxins. DNA sequence-based analyses and in-vitro toxin assessments were used to characterize species and trichothecene chemotype composition of FHB pathogens on barley grains in Uruguay. Fusarium graminearum was the dominant species (89.7%), and three other members of the F. graminearum species complex (FGSC) were identified
as FHB pathogens of barley in Uruguay for the first time. Other minor FHB species included F. poae,F. avenaceum, F. pseudograminearum and an unnamed species of the F. incarnatum-equiseti species complex (FIESC). Most isolates (89.7%) had the 15-acetyldeoxynivalenol (15-ADON) trichothecene
type. Yet, results from this study expanded the known area of occurrence within Uruguay for the nivalenol (NIV) toxin type, which was observed among isolates from three species of the FGSC, F. pseudograminearum, and F. poae. Isolates with the 3-acetyldeoxynivalenol (3-ADON) or NX-2 toxin types were not observed, although a previously published multilocus genotyping assay was updated to identify NX-2 strains. Analyses of population structure and comparisons with FHB isolates from wheat in Uruguay indicated that F. graminearum constitutes a single genetic population with no evidence of population dif... Presentar Todo |
Palabras claves : |
BARLEY; FUSARIUM HEAD BLIGHT(FHB); TIZÓN DE LA CABEZA. |
Thesagro : |
CEBADA; MICOTOXINAS. |
Asunto categoría : |
H20 Enfermedades de las plantas |
Marc : |
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